Blogs

doorEnergiecoach Rob

Hoe hou je de warmte buiten?

Zo, dat was hem dan. De langste hittegolf sinds het begin van de metingen in 1901 hebben we er op zitten. In deze uitzonderlijke situatie is duidelijk geworden dat onze gebouwen gemaakt zijn om de warmte binnen te houden, en dat blijkt niet zo fijn tijdens een hittegolf. Hoe kan je dan de binnentemperatuur nog enigszins onder controle houden zonder hulpmiddelen als een warmtepomp of airconditioning (eigenlijk is een airconditioning gewoon een lucht/lucht warmtepomp).

Het belangrijkste is om te zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Buitenzonwering is erg effectief: rolluiken of screens voorkomen dat warmte binnenkomt. Zonwering aan de binnenzijde van het pand helpt wel, maar een deel van de warmte is dan al binnen. Beter is het om de warmte aan de buitenkant al tegen te houden.

Heb je een lichtkoepel of lichtstraat, dan weet je dat er tijdens warme dagen niet alleen licht maar ook warmte naar binnen komt. In zuidelijker gelegen landen worden deze in warme periodes vaak afgedekt met lakens. Dat kunnen we hier natuurlijk ook. Leg er aan de buitenkant een paar lakens overheen en er komt veel minder wamte binnen. Om te zorgen dat het laken niet wegwaait leg je op de hoeken rubber tegels.

Het maakt ook veel uit wat je voor dakbedekking hebt. Een gewoon zwart plat dak wordt in de volle zon makkelijk warmer dan 70 graden. Met een sedumdak (groendak) is de temperatuur tientallen graden lager, zoals je kan zien op onderstaande warmtebeeldfoto. Vooraan is een sedum dakbedekking gebruikt, achteraan ligt zwart EPDM dakbedekking.

Omdat het dakoppervlak veel minder warm wordt, zal deze warmte ook niet in je constructie en uiteindelijk aan de binnenzijde van je plafond komen en dat verschil is duidelijk voelbaar en meetbaar.

Ook als je geen groen dak wil (of de constructie van het dak laat het niet toe) zijn er mogelijkheden. In plaats van zwarte dakbedekking bestaat er ook witte dakbedekking. Zoals je ziet op onderstaande warmtebeeldfoto wordt deze witte dakbedekking ook veel minder warm dan de zwarte dakbedekking (het voorste vlak is wit, het achterste vlak is standaard zwarte dakbedekking).

Is het tijd om je dakbedekking te laten vervangen, laat dan controleren of er onder je huidige dakbedekking isolatie aanwezig is. Vaak is dat er nog niet of slechts zeer dun. Het vernieuwen van de dakbedekking is de uitgesproken kans om dit gelijk aan te (laten) pakken. In de zomer beperkt het het binnendringen van warmte, in de winter beperkt het het warmteverlies naar buiten toe. Isolatie werkt namelijk twee kanten op!

En tenslotte: De kleur van je woning kan je ook helpen om de binnentemperatuur aangenaam te houden. Veel woningen zijn tegenwoordig uitgevoerd met donkere bakstenen. Het ziet er, in mijn ogen, mooi uit maar donkere muren worden een stuk warmer dan lichte stenen of wit geverfde muren. Ga nu niet direct al je buitenmuren wit verven, want als je je spouwmuur hebt laten naïsoleren zorgt dat er vaak voor dat de verf na enkele jaren loskomt, soms met beschadiging aan de bakstenen ten gevolg. Overleg dat dus eerst met het bedrijf dat je spouwmuur heeft nageïsoleerd.

Wil je weten wat bij jouw gebouw mogelijk is, neem dan contact met me op en ik geef je een onafhankelijk en persoonlijk advies.

doorEnergiecoach Rob

10 jaar zonnepanelen

Precies tien jaar geleden legden we onze eerste set zonnepanelen. Juist daarom is het interessant om te kijken hoe het met de opbrengst is gegaan en in hoever ze al terugverdiend zijn.

We gaan terug naar voorjaar 2010. Er was gezinsuitbreiding op komst en we hadden besloten dat we geen extra energie wilden gaan gebruiken in de toekomst. De makkelijkste manier om dat te bereiken was het plaatsen van zonnepanelen. Natuurlijk is aanpassen van gedrag veel effectiever, maar niet zo makkelijk. We zaten toen nog in de verkennende fase van milieubewuster leven en deden nog niet veel op energiegebied.

In juli 2010 plaatsen we een setje van 3 zonnepanelen, in totaal 555 Wp op een zuidoost-georiënteerd dak met een dakhelling van ongeveer 45 graden. De installatie deed ik samen met een vriend om de kosten wat te drukken. Voor 1451 euro exclusief BTW waren we klaar. Wat een geld! De BTW hebben we later gelukkig kunnen terugvragen bij de belasting. Vanwege de kosten kozen we een klein setje panelen in plaats van gelijk het hele dak vol te leggen.

Tegenwoordig koop je zo’n setje voor minder dan de helft van dat bedrag. De Suntech Power 185 zonnepanelen die wij in 2010 installeerden leveren per vierkante meter 144 Wp. De nieuwste zonnepanelen anno 2020 leveren per vierkante meter bijna twee keer zoveel vermogen.  Bovendien zien moderne panelen er veel mooier uit. Helemaal zwart in plaats van aluminium randen met witte stukjes tussen de donkerblauwe zonnecellen.

Maar wat hebben die zonnepanelen in die 10 jaar eigenlijk opgeleverd, en werken ze nog net zo goed? Omdat ik altijd alles graag meet is de installatie vanaf de eerste dag uitgerust met het Plugwise Circle systeem waarmee de opbrengst kon worden gemeten. Dat systeem werkt na 10 jaar nog steeds prima.

Dit is de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen in kWh van de afgelopen 10 jaar. Qua meting begonnen we pas in juli 2010 en de grafiek loopt tot juli 2020.

De opbrengst van de panelen in de afgelopen 10 jaar is 5143 kWh. Duidelijk te zien is dat de opbrengst van de zonnepanelen wat varieert per jaar. Het ene jaar is wat zonniger, het andere wat meer bewolkt. Ook is te zien dat de panelen niet merkbaar zijn teruggelopen in opbrengst. De fabrikant garandeert dat, maar het is prettig om te zien dat de opbrengst inderdaad goed is gebleven.

Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van 20,5 cent per kWh is de opbrengst in de afgelopen 10 jaar  1054 euro. De zonnepanelen zijn dus nog niet terugverdiend. Inmiddels is de elektriciteitsprijs wat hoger dan in 2010 dus we hebben nog maar 1764 kWh te gaan voordat de zonnepanelen terugverdiend zijn.

Financieel had geld vastzetten op een beleggingsrekening meer opgeleverd, maar nu heb ik daadwerkelijk CO2-uitstoot bespaard. Bovendien, en dat zie ik bij bijna iedereen die zonnepanelen installeert, zijn we meer gaan nadenken over energieverbruik en hebben we ook extra besparende maatregelen genomen zoals nieuwe HR++ ramen en een warmtepomp. Dat was  misschien niet gebeurd als we niet met zonnepanelen waren begonnen.

Voor degenen die ergens in de afgelopen jaren zonnepanelen hebben geïnstalleerd ziet de terugverdientijd er een stuk beter uit. Door de schaalvergroting bij productie en in de installatiebranche zelf zijn de aanschafprijzen de laatste 10 jaar steeds lager geworden. Hiermee is tegenwoordig een terugverdientijd van zeven of acht jaar over het algemeen goed haalbaar.

Voor ons als zonnepaneelbezitters is het jammer dat het financiële rendement van zonnepanelen na 1 januari 2023 gaat afnemen. De zogeheten salderingsregeling gaat vanaf dat moment afgebouwd worden waardoor uiteindelijk opbrengst en verbruik van elektriciteit niet meer met elkaar mag worden verrekend.  Je eigen stroom verbruiken op het moment dat het opgewekt wordt zorgt voor de hoogste financiële opbrengst. Het simpelweg aanschaffen van een set zonnepanelen die jaarlijks het complete elektriciteitsverbruik afdekt is dus minder interessant geworden.

Het gaat echter niet alleen om financieel voordeel. Met ieder zonnepaneel wordt de wereld weer iets minder vervuilend. Na een jaar of drie is de energie die het produceren van een zonnepaneel kost terugverdiend. Tel daar de omvormer, bekabeling en installatiematerialen nog bij op en de conclusie is dat de installatie ruimschoots binnen de technische levensduur is terugverdiend. De meeste zonnepanelen worden geschat op een levensduur van zeker 25 jaar en de installatiematerialen kunnen nog langer mee. De levensduur van de omvormer wordt op 10 à 15 jaar geschat. De omvormer uit 2010 werkt nog prima, maar mocht deze defect raken, dan is die makkelijk zelf te vervangen.

Was het dus zinvol om de zonnepanelen te installeren?

Wat mij betreft wel. De financiële winst komt vanzelf in de komende jaren, en de energetische winst is al behaald. Ons energieverbruik is minder vervuilend geworden door onze zonnepanelen. En dat is goed nieuws voor iedereen die op deze planeet woont.

Missie geslaagd!

 

doorEnergiecoach Rob

Waarom je nog steeds een CV-ketel mag kopen

Zal ik het gelijk maar verklappen zodat je mijn hele blog niet hoeft te lezen? Omdat het niet verboden is. Er zijn natuurlijk wel overwegingen waarom je geen of juist wel een nieuwe CV-ketel wil kopen om je bestaande ketel te vervangen.

Zo kom ik regelmatig bij particulieren die een CV-ketel van soms wel 20 jaar oud hebben. Vaak heeft zo’n ketel een ingebouwde boiler die je niet kunt uitschakelen, en communiceert de ketel op een ouderwetse manier met de kamerthermostaat. Mocht deze ketel nu in een niet erg energiezuinig huis staan, dan kan de ketel niet zomaar vervangen worden door een warmtepomp, omdat de woning er nog niet geschikt voor is.

Maar door het aanschaffen van een nieuwe ketel begin je wel direct met het verminderen van je gasverbruik. Een nieuwe moderne ketel is immers veel zuiniger dan de oude modellen die ik regelmatig tegenkom. Vanaf ongeveer 1500 euro heb je al een fatsoenlijke ketel (inclusief montage) die voor de meeste huizen prima geschikt is.

Terwijl de nieuwe ketel naar verwachting weer 15 jaar meegaat, kan in de tussentijd de woning geïsoleerd worden. Dak, muren, ramen of kozijnen, noem maar op (vergeet de ventilatie niet). Met iedere isolatieronde wordt steeds het gasverbruik verder verlaagd en vaak het comfort verhoogd. Als de woning na een aantal maatregelen inmiddels een behoorlijke energiezuinigheid heeft behaald, kan overwogen worden om de overstap te maken naar een warmtepomp. De juiste warmtepomp bij de woning kan dan worden bepaald op basis van het (inmiddels lagere) gasverbruik.

Je kunt natuurlijk wachten tot jouw gemeente (wellicht) een plan heeft opgesteld om je wijk van het gas af te halen, maar voordat die plannen bekend en gerealiseerd zijn, ben je al jaren verder. Al die jaren blijft de oude ketel voor een hoog verbruik zorgen, nog afgezien van het risico op storingen en dure reparaties.

Dus als je nog zo’n oud ding hebt van meer dan 15 jaar oud, en je huis is nog niet geschikt voor een warmtepomp of andere duurzame mogelijkheden, overweeg dan toch een nieuwe CV-ketel en ga daarna aan de gang om je huis te verduurzamen.

Wil je weten of je huis al wel warmtepompklaar is? Neem dan contact met me op zodat ik je kan helpen dit te onderzoeken.

doorEnergiecoach Rob

Energiecoach Rob bij Omroep Brabant

energy energie besparen
deurdranger tocht besparen

deurdranger

pompschakelaar vloerverwarming

pompschakelaar voor vloerverwarming

waterbesparende douchekop

waterbesparende (regen)douchekop

besparen inregelen tunen cv-tuning hoogrendement

CV-tuning

Cut Your Energy Costs Day

Op 10 januari wordt er, met name in de VS, Cut Your Energy Costs Day gevierd. Oftewel Verlaag Je Energiekosten Dag. Maar hoe doe je dat nu? Koen Wijn van het ochtendradioprogramma Wakker! van Omroep Brabant wou dit wel eens weten en kwam bij Energiecoach Rob uit.

In het interviewtje kwamen onder andere de deurdranger, een pompschakelaar voor je vloerverwarming, een waterbesparende douchekop en het tunen van je CV-ketel aan bod. Hiernaast zie je hoe deze dingen er uit zien. Wil je meer over deze zaken weten en hoe je ze kan toepassen? Neem dan contact op met mij.

Het hele fragment kun je overigens hier beluisteren.

 

doorEnergiecoach Rob

Waarom je geen mobiele airco moet kopen

De zomer komt er weer aan! Dat is natuurlijk heel fijn, maar dat betekent ook vaak veel warmte in huis. Veel mensen hebben met hoge binnentemperaturen moeite om in slaap te vallen en eerlijk gezegd vind ik het zelf ook niet erg comfortabel als het warm is in huis.

Sommige mensen besluiten dan om een mobiele airco aan te schaffen, en de aanbiedingen komen op dagen als deze volop binnen via folders en advertenties op internet. Toch is een mobiele airco energietechnisch en qua comfort niet zo’n goed idee.

Ik zal uitleggen waarom:

De meeste mobiele airco’s hebben een slang waarmee warme lucht naar buiten wordt geblazen. Als deze slang uit het raam wordt gehangen, komt er naast de slang direct warme lucht naar binnen. Met hobby-oplossingen als stukken karton of een houten plaat wordt vaak geprobeerd dit dan een soort van luchtdicht te maken. Heel schattig allemaal, maar behalve met grote hoeveelheden ducttape gaat dit niet erg luchtdicht worden.

De naar buiten afgevoerde lucht zorgt vervolgens voor een onderdruk in huis die, jawel, wordt aangevuld met warme buitenlucht door gaten, kieren, roosters en andere openingen in huis. Per saldo komt er dus net zoveel nieuwe warme lucht weer binnen.

De meeste mobiele airco’s zijn niet erg zuinig. Vaak zit er gewoon oude technologie in die niet erg zuinig is. Een hoge stroomrekening is het gevolg, tegen een beperkt comfort. Sommige modellen hebben zelfs helemaal geen echte koeling, maar moeten worden gevuld met ijsblokjes die je uit je eigen vriezer moet halen. De vriezer moet dus eerst water invriezen, waardoor deze vriezer meer stroom verbruikt, die dat vervolgens als warmte afstaat aan zijn eigen omgeving (meestal de keuken of schuur). Als de ijsblokjes in de ‘airco’ smelten wordt de luchtvochtigheid hoger, waardoor mogelijk de temperatuur wat afneemt, maar de luchtvochtigheid toeneemt. Resultaat: van alles, maar met comfort heeft dit niets te maken want het blijft benauwd aanvoelen.

Tenslotte maakt een mobiele airco best wat geluid. In ieder geval meestal teveel om tijdens het slapen aan te laten staan. Als je een airco maar even aan zet, koel je weliswaar de lucht in de ruimte af, maar de warmte zit dan al lang in de muren en vloeren. Zodra de airco uitgeschakeld wordt, zal je merken dat de temperatuur in de ruimte weer heel snel toeneemt.

Wat moet je dan doen? De oplossing is een moderne split-unit airco. Dit type airco heeft een buitenunit en een binnenunit, werkt met een nauwkeurige temperatuurregeling en kan dus, als de juiste kamertemperatuur bereikt is, makkelijk automatisch terugregelen naar een laag pitje. Het apparaat is energiezuinig en bijna fluisterstil. Bovendien wordt bij deze modellen vocht uit de lucht afgevoerd door middel van een condensafvoer, zodat het met de luchtvochtigheid ook goed blijft gaan. Een dergelijk apparaat moet wel door een professional worden geïnstalleerd, dus de initiële aanschaf is wat duurder. Het verschil tussen dit model en een mobiele airco verdien je makkelijk terug op je energierekening in de jaren dat je hem gebruikt.

Als kers op de taart kan je met een dergelijke unit in de koudere perioden van het jaar ook heel snel en zuinig de ruimtetemperatuur verhogen. Win-win dus.

Ik wens je prettige zomerse temperaturen toe.

 

doorEnergiecoach Rob

Nieuwe kansen: de salderingsregeling wordt verlengd!

Na bijna een jaar wachten weten we eindelijk hoe het nu verder gaat met de salderingsregeling voor zonnepanelen.  In juni 2018 deelde minister Wiebes mee dat de salderingsregeling (verrekenen van opgewekte en verbruikte elektriciteit per volledig kalenderjaar) zou gaan verdwijnen en zou worden vervangen door een opweksubsidie. Afgelopen week liet minister Wiebes weten dat die opweksubsidie er toch niet gaat komen, maar dat de salderingsregeling in de huidige vorm sowieso tot 2023 behouden blijft.

Daarna volgt er een overgangsperiode waarin de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd en in 2031 wordt afgeschaft. Tijdens de afbouwperiode die na 2023 start, moet er door de woningeigenaar over een deel van de teruggeleverde energie energiebelasting worden betaald. Hoe dat er uit gaat zien is nog niet bekend, minister Wiebes heeft laten weten hier eind 2019 nog op terug te komen.

Wel is al bekend dat als men als woningeigenaar gebruik wil (blijven) maken van de salderingsregeling, men een meter met een dubbel telsysteem moet hebben. Dit is niet hetzelfde als een slimme meter. Een slimme meter stuurt automatisch meterstanden door naar de netbeheerder. Dit stelt niet iedereen op prijs in het kader van privacy. Daarom heeft minister Wiebes het hebben van een meter met dubbel telsysteem verplicht gesteld vanaf januari 2023. Woningen zonder geschikte meter zullen tijdig een vervangende meter van de netbeheerder aangeboden krijgen.

Ondanks het langzaam afbouwen van de salderingsregeling, is het nog steeds voordelig om zonnepanelen aan te schaffen en op je dak te leggen. Je krijgt misschien een lagere vergoeding voor de terug geleverde energie na 2023, maar zonnepanelen zijn nog steeds een meer rendabele investering dan je geld op een spaarrekening met minder dan 1% rente te laten staan.

Met de nieuwe regeling wordt het verbruiken van stroom op het moment dat je het opwekt interessanter. Dat heeft ook voordelen voor de netbeheerders: door stroom direct te verbruiken (doe bijvoorbeeld de was als de zon schijnt) wordt de kans dat de stroomnetten extra verzwaard moeten worden verkleind. Hierdoor kan ook verzwaring van stroomnetten worden uitgesteld of misschien zelfs helemaal voorkomen. Het voorkomen of uitstellen van deze aanpassingen merken wij uiteindelijk in onze portemonnee; de netbeheerders brengen deze kosten hiervan natuurlijk aan de gebruikers in rekening.

Denk je dat de aanpassing van de regeling voor jou nieuwe kansen biedt om alsnog zonnepanelen aan te schaffen? Laat je dan door mij adviseren hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw dak en wat jouw geschatte terugverdientijd is en geniet nog tot 2031 van de verlengde salderingsregeling. Goed voor je portemonnee en goed voor het klimaat.

 

doorEnergiecoach Rob

Watertekort? Spaardouchekop!

Vandaag berichtte RTL Nieuws dat we veel te veel drinkwater gebruiken. Waterbedrijf Vitens vreest in de toekomst voor problemen, als we niet snel minder water gaan gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat we best willen besparen op ons drinkwater – maar minder en korter douchen? Dat zien niet veel mensen zitten. Ook niet met een waterbesparende douchekop.

De waterbesparende douchekop heeft een slecht imago. De allereerste generatie waterbesparende douchekoppen hadden dan ook maar een klein straaltje waaronder je niet lekker kon douchen. Gelukkig staat de techniek voor niks. De waterbesparende douchekop heeft de afgelopen tijd een flinke ontwikkeling ondergaan, waardoor je eigenlijk niet meer het verschil merkt tussen een gewone en een waterbesparende douchekop wanneer je er onder staat.

Hoe werkt een waterbesparende douchekop eigenlijk? De douchekop en kraan zien er aan de buitenkant praktisch hetzelfde uit. Anders dan een normale douche, laat de waterbesparende douche minder water door. Zo kun je tot 50% water aan water besparen. De gemiddelde Nederlandse douchebeurt duurt 8 minuten en levert per douchebeurt al minimaal 25 liter besparing op.

Naast de besparing in water, bespaart u met een spaardouchekop ook energie. Als er minder water warm gemaakt hoeft te worden, kost dat namelijk ook minder energie. Dat scheelt meestal rond de 30%. Een gemiddelde douchebeurt is op die manier 10 cent goedkoper. Reken maar eens door wat dat scheelt per jaar!

Sommige mensen zijn huiverig om hun vertrouwde douche om te ruilen voor een zuiniger exemplaar, bang om ook op comfort in te leveren. “Want stel dat die waterbesparende douchekop niks is, dan is dat weggegooid geld.”, is vaak de gedachte daarbij.

Daarom biedt Energiecoach Rob de Doorgeefdouche aan. Een week lang mag u de waterbesparende douchekop van Niebla uittesten; een douchekop die slechts 5 liter water per minuut gebruikt. Dit komt door de  negen zogenaamde ‘duo’-stralen. Deze botsen onder hoge druk op elkaar en zo ontstaat dan een brede straal. Er wordt dus heel effectief gebruik gemaakt van het water, zo kun je heerlijk douchen en gebruik je tegelijk slechts 5 liter water per minuut gebruikt.

Sommige mensen geven na het testen aan dat ze de temperatuur iets omhoog moeten zetten om hetzelfde comfort te houden. Het kan zijn dat het bij u ook prettiger is. Deze paar graden staan echter in geen verhouding met de ~50% water (en daarmee energie)-besparing. Natuurlijk is koud douchen nog beter voor het milieu, maar we leven natuurlijk wel in 2019 en niet in de Middeleeuwen.

Wilt u de Doorgeefdouche een keer testen? Neem dan contact met op met Energiecoach Rob op. U probeert de douchekop een week lang. Bevalt het douchen met een waterbesparende douchekop? Dan mag u deze houden en ontvangt u een factuur. Bevalt het niet? Dan geeft u de douchekop gewoon weer terug.

 

P.S. Het hebben van een regendouche is ook geen excuus meer om niet aan waterbesparing te doen. Inmiddels zijn er ook waterbesparende regendouches.

doorEnergiecoach Rob

De warmtepomp is weer op televisie!

Gisteravond was er bij Radar weer eens een item over warmtepompen. Men had een aantal panelleden bevraagd over warmtepompen. Ook ik had me aangemeld, maar degenen die lieten weten geen problemen te hebben werden niet in de uitzending gevraagd. Er is gezocht naar negatieve ervaringen, zo vernam ik via een relatie die expres had aangegeven niet tevreden te zijn. Hij werd gebeld door de redactie en vertelde juist wel tevreden te zijn, maar in contact te willen komen met de redactie. Hem werd verteld dat men op zoek was naar negatieve ervaringen voor het item.

Maar liefst 20 procent van de ondervraagde eigenaren van warmtepompen is niet tevreden. Maar als we kijken naar de voorbeelden uit de uitzending zie ik vooral onjuist geïnformeerde consumenten. Daar kunnen die consumenten niets aan doen, zij vertrouwen op de deskundigheid van installatiebedrijven. Een warmtepomp is dan ook geen doel op zich, het is een onderdeel van een integrale aanpak van de woning. Ook en misschien juist als je geen warmtepomp wil, is het aan te raden om met isolatie aan de gang te gaan. Een lagere rekening, meer comfort en minder buitengeluid in je huis zijn volgens mij voor iedereen interessant. Als je dan het huis zelf verder geïsoleerd hebt, gaat sowieso de gasrekening al omlaag en kan de juiste warmtepomp bij de woning worden geselecteerd. Door het lagere verbruik zal deze warmtepomp dan ook goedkoper en stiller zijn.

Isoleren is echt niet zo moeilijk, er zijn manieren genoeg om het te doen zonder het hele huis te moeten verbouwen. En misschien hoeven de radiatoren nadat de woning is geïsoleerd helemaal niet vervangen te worden. Vergeet niet, dat de radiatoren in oudere woningen vaak juist zijn uitgemeten op enkel glas, geen spouwmuurisolatie en nauwelijks dakisolatie. De warmtevraag zal dus na isolatie een heel stuk lager zijn. De in het item als noodzakelijk genoemde vloerverwarming is dan ook niet altijd nodig. In het item werd gezegd dat vloerverwarming verstopt kan raken. Verrassing: dat kan ook als je vloerverwarming met een CV-ketel warm stookt. Een non-vergelijking dus. Er zijn bovendien zoveel meer mogelijkheden tegenwoordig, ook wandverwarming is een mogelijkheid, dan kunt u uw fijne houten vloer gewoon laten liggen.

Bij 34 procent van de reageerders was kostenbesparing de reden voor aanschaf van een warmtepomp, maar bij 17 procent stegen de kosten juist. In een goed gedimensioneerde installatie wordt het elektrische element niet gebruikt. Toch werd hier in het item over gesproken alsof dit altijd het geval is. De consumenten zijn niet goed geïnformeerd door de installateur als het gaat om gebruik, isolatie van de woning en of de warmtepomp wel bij de woning past. Wie verkoopt er nu een warmtepomp als die in het betreffende huis helemaal geen goed rendement haalt?

Het is tijd dat de installatiebranche zijn werknemers goed gaat opleiden. Maar ook dan geldt: liever een onafhankelijk advies dan een zogenaamd ‘gratis’ advies van een bedrijf dat er juist alle baat bij heeft u een aankoop te laten doen.

Dus: ga isoleren! Maak je huis warmtepompklaar en toekomstbestendig en bespaar nu al op je energierekening (en red onze planeet een beetje).

 

doorEnergiecoach Rob

Warmtepomp: wat is waar?

De warmtepomp. Hij is het hele jaar al flink in het nieuws. De berichten erover zijn eigenlijk in twee kampen in te delen. Het ene ziet het als de absolute oplossing voor de ‘vangaslos’-beweging, en het andere ziet alleen bezwaren.

In beide kampen is er vaak weinig praktijkervaring met de warmtepomp en worden alle toepassingssituaties over één kam geschoren. Verder zijn er nog verschillende soorten warmtepompen en voilà, de verwarring voor de lezers van al deze berichten is compleet.

De bedragen die je in de media leest en hoort lopen vaak in de tienduizenden euro’s. Dat schrikt mensen natuurlijk af, want bijna niemand heeft zulke bedragen zomaar liggen. De realiteit is dat zulke bedragen vaak wat toelichting nodig hebben. Helaas is er meestal geen ruimte voor nuancering, en bovendien trekt een paniekverhaal meer lezers of kijkers dan een genuanceerd en afgewogen artikel.

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik uit eerste hand ervaring heb met warmtepompen. Zowel de verwarming van mijn huis als het opwarmen van warm water gaat met een warmtepomp zonder dure grondboring. In mijn redelijk goed geïsoleerde tussenwoning uit 1991 kan dat dus gewoon. De gasaansluiting is al bijna een jaar weg en we hebben het beslist niet koud gehad.

En nog meer: de buren hebben niet geklaagd over herrie en de stroomrekening is niet spectaculair toegenomen. Op een koude dag blijft mijn huis op temperatuur met dezelfde hoeveelheid stroom als zes ouderwetse gloeilampen. Er was ook geen complete verbouwing van het huis nodig. De totale kosten om van gas los te komen (inclusief extra isolatie) waren in mijn geval 6700 euro. Dat is nog eens wat anders dan tienduizenden euro’s. De terugverdientijd is in mijn situatie 14 jaar.

Niet in alle huizen gaat het zo makkelijk als bij ons. Een oud huis met slechte isolatie is in de huidige staat waarschijnlijk niet zomaar geschikt om met een warmtepomp te verwarmen. Maar zeg eens eerlijk, je had natuurlijk 10 jaar geleden al spouwmuurisolatie kunnen laten aanbrengen. En die aluminium kozijnen met enkel glas (compleet met tochtende schuiframen) hadden eigenlijk ook al lang vervangen kunnen worden. Is het dan eerlijk om die kosten bij de warmtepomp te rekenen? Het zijn juist de kosten van alle extra maatregelen die tot de in de media genoemde bedragen leiden.

Voordat er een warmtepomp geïnstalleerd wordt valt er in Nederlandse huizen al heel veel te besparen. Spouwmuurisolatie is vaak in ongeveer 6 jaar terugverdiend. Nieuwe kozijnen met modern isolerend glas hebben een terugverdientijd van een jaar of 10 als je nu nog enkel glas hebt. Ook als je nog op gas stookt, zijn dit zinvolle investeringen om te doen. Niet alleen verdien je het vrij snel terug, het comfort in je huis neemt ook toe.

Ook bewoners van huurhuizen kunnen bij de meeste woningstichtingen in overleg met de verhuurder aanpassingen aan hun woning doen. In Dongen zijn er al huurders die bij Casade toestemming hebben gevraagd èn gekregen voor spouwmuurisolatie. De geschatte terugverdientijd hiervan zit op ongeveer 6 jaar. Dat is meestal prima te overzien.

Woon je in een appartement, dan zal er meestal met de VvE (Vereniging van Eigenaren) overlegd moeten worden voor aanpassingen, maar ook daar is met de juiste argumenten vaak wel overeenstemming te bereiken.

Nu heeft niet iedereen de mogelijkheid om investeringen te doen. Er is gelukkig ook nog zoiets als de Nationale Energiebespaarlening. Deze lening met lage rente is voor alle woningeigenaren in Nederland beschikbaar om energiebesparende aanpassingen aan de woning te doen. Het maandbedrag dat betaald moet worden is in veel gevallen lager dan de besparing op de energierekening. Dus èn meer comfort èn geen toegenomen maandlasten èn weer een woning verduurzaamd.

Zo bezien kan iedereen gaan verduurzamen. En die warmtepomp? Een correct gekozen warmtepomp die op de juiste manier door een vakkundige installateur geïnstalleerd is, daar heeft niemand last van. Geen herrie, geen hoge stroomrekening, geen dure en ingewikkelde grondboring en wel genoeg warmte, ook als het koud is. De moderne warmtepompen zijn in alle opzichten beter dan de modellen die jaren geleden op de markt waren.

Ben je benieuwd geworden naar welke energiebesparende en/of duurzame route het beste bij jou en jouw woonsituatie past? Neem dan contact met me op.

 

doorEnergiecoach Rob

Casade-huis wordt geïsoleerd

In mei schreef ik een blog over het verduurzamen van een huurhuis. Dit ging vrij specifiek over huurhuizen van Casade, omdat Casade het grootste aanbod heeft in Dongen. Naar aanleiding van die blog besloot een paar huurders hun woning te gaan isoleren en namen contact op met Energiecoach Rob.

Na mijn bezoek bleek dat spouwmuurisolatie in hun specifieke situatie het meest rendabel zou zijn. Het hoekhuis waar het hier om gaat, heeft een zijmuur op het noordoosten waar een brandgang aan grenst. Hierdoor is er altijd een trek door de brandgang en verliest deze muur veel warmte. De bewoners wilden graag de hoge energierekening verlagen en het comfort verhogen.

Na enkele offertes aangevraagd en beoordeeld te hebben, besloten we de offerte die er het beste uitzag aan Casade te sturen ter beoordeling. Zij kijken niet naar de besparing, maar wel of ze bouwkundig een probleem zien. Het akkoord van Casade kwam vrij snel en in juli is de spouwmuur geïsoleerd door aan de bestaande (erg dunne) isolatie aanvullende isolatie toe te voegen.

De prijs was binnen verwachting (minder dan 1500 euro) en ik ga het energieverbruik van deze bewoners goed in de gaten houden om te kijken of de geschatte besparing ook werkelijk gerealiseerd gaat worden.

Wilt u ook weten of met uw koop- of huurhuis een lagere energierekening en meer comfort mogelijk is? Neem dan contact met me op en samen gaan we kijken wat er het beste bij uw situatie en wensen past.