10 jaar zonnepanelen

doorEnergiecoach Rob

10 jaar zonnepanelen

Precies tien jaar geleden legden we onze eerste set zonnepanelen. Juist daarom is het interessant om te kijken hoe het met de opbrengst is gegaan en in hoever ze al terugverdiend zijn.

We gaan terug naar voorjaar 2010. Er was gezinsuitbreiding op komst en we hadden besloten dat we geen extra energie wilden gaan gebruiken in de toekomst. De makkelijkste manier om dat te bereiken was het plaatsen van zonnepanelen. Natuurlijk is aanpassen van gedrag veel effectiever, maar niet zo makkelijk. We zaten toen nog in de verkennende fase van milieubewuster leven en deden nog niet veel op energiegebied.

In juli 2010 plaatsen we een setje van 3 zonnepanelen, in totaal 555 Wp op een zuidoost-georiënteerd dak met een dakhelling van ongeveer 45 graden. De installatie deed ik samen met een vriend om de kosten wat te drukken. Voor 1451 euro exclusief BTW waren we klaar. Wat een geld! De BTW hebben we later gelukkig kunnen terugvragen bij de belasting. Vanwege de kosten kozen we een klein setje panelen in plaats van gelijk het hele dak vol te leggen.

Tegenwoordig koop je zo’n setje voor minder dan de helft van dat bedrag. De Suntech Power 185 zonnepanelen die wij in 2010 installeerden leveren per vierkante meter 144 Wp. De nieuwste zonnepanelen anno 2020 leveren per vierkante meter bijna twee keer zoveel vermogen.  Bovendien zien moderne panelen er veel mooier uit. Helemaal zwart in plaats van aluminium randen met witte stukjes tussen de donkerblauwe zonnecellen.

Maar wat hebben die zonnepanelen in die 10 jaar eigenlijk opgeleverd, en werken ze nog net zo goed? Omdat ik altijd alles graag meet is de installatie vanaf de eerste dag uitgerust met het Plugwise Circle systeem waarmee de opbrengst kon worden gemeten. Dat systeem werkt na 10 jaar nog steeds prima.

Dit is de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen in kWh van de afgelopen 10 jaar. Qua meting begonnen we pas in juli 2010 en de grafiek loopt tot juli 2020.

De opbrengst van de panelen in de afgelopen 10 jaar is 5143 kWh. Duidelijk te zien is dat de opbrengst van de zonnepanelen wat varieert per jaar. Het ene jaar is wat zonniger, het andere wat meer bewolkt. Ook is te zien dat de panelen niet merkbaar zijn teruggelopen in opbrengst. De fabrikant garandeert dat, maar het is prettig om te zien dat de opbrengst inderdaad goed is gebleven.

Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van 20,5 cent per kWh is de opbrengst in de afgelopen 10 jaar  1054 euro. De zonnepanelen zijn dus nog niet terugverdiend. Inmiddels is de elektriciteitsprijs wat hoger dan in 2010 dus we hebben nog maar 1764 kWh te gaan voordat de zonnepanelen terugverdiend zijn.

Financieel had geld vastzetten op een beleggingsrekening meer opgeleverd, maar nu heb ik daadwerkelijk CO2-uitstoot bespaard. Bovendien, en dat zie ik bij bijna iedereen die zonnepanelen installeert, zijn we meer gaan nadenken over energieverbruik en hebben we ook extra besparende maatregelen genomen zoals nieuwe HR++ ramen en een warmtepomp. Dat was  misschien niet gebeurd als we niet met zonnepanelen waren begonnen.

Voor degenen die ergens in de afgelopen jaren zonnepanelen hebben geïnstalleerd ziet de terugverdientijd er een stuk beter uit. Door de schaalvergroting bij productie en in de installatiebranche zelf zijn de aanschafprijzen de laatste 10 jaar steeds lager geworden. Hiermee is tegenwoordig een terugverdientijd van zeven of acht jaar over het algemeen goed haalbaar.

Voor ons als zonnepaneelbezitters is het jammer dat het financiële rendement van zonnepanelen na 1 januari 2023 gaat afnemen. De zogeheten salderingsregeling gaat vanaf dat moment afgebouwd worden waardoor uiteindelijk opbrengst en verbruik van elektriciteit niet meer met elkaar mag worden verrekend.  Je eigen stroom verbruiken op het moment dat het opgewekt wordt zorgt voor de hoogste financiële opbrengst. Het simpelweg aanschaffen van een set zonnepanelen die jaarlijks het complete elektriciteitsverbruik afdekt is dus minder interessant geworden.

Het gaat echter niet alleen om financieel voordeel. Met ieder zonnepaneel wordt de wereld weer iets minder vervuilend. Na een jaar of drie is de energie die het produceren van een zonnepaneel kost terugverdiend. Tel daar de omvormer, bekabeling en installatiematerialen nog bij op en de conclusie is dat de installatie ruimschoots binnen de technische levensduur is terugverdiend. De meeste zonnepanelen worden geschat op een levensduur van zeker 25 jaar en de installatiematerialen kunnen nog langer mee. De levensduur van de omvormer wordt op 10 à 15 jaar geschat. De omvormer uit 2010 werkt nog prima, maar mocht deze defect raken, dan is die makkelijk zelf te vervangen.

Was het dus zinvol om de zonnepanelen te installeren?

Wat mij betreft wel. De financiële winst komt vanzelf in de komende jaren, en de energetische winst is al behaald. Ons energieverbruik is minder vervuilend geworden door onze zonnepanelen. En dat is goed nieuws voor iedereen die op deze planeet woont.

Missie geslaagd!

 

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator