Zo, dat was hem dan. De langste hittegolf sinds het begin van de metingen in 1901 hebben we er op zitten. In deze uitzonderlijke situatie is duidelijk geworden dat onze gebouwen gemaakt zijn om de warmte binnen te houden, en dat blijkt niet zo fijn tijdens een hittegolf. Hoe kan je dan de binnentemperatuur nog enigszins onder controle houden zonder hulpmiddelen als een warmtepomp of airconditioning (eigenlijk is een airconditioning gewoon een lucht/lucht warmtepomp).
Het belangrijkste is om te zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Buitenzonwering is erg effectief: rolluiken of screens voorkomen dat warmte binnenkomt. Zonwering aan de binnenzijde van het pand helpt wel, maar een deel van de warmte is dan al binnen. Beter is het om de warmte aan de buitenkant al tegen te houden.
Heb je een lichtkoepel of lichtstraat, dan weet je dat er tijdens warme dagen niet alleen licht maar ook warmte naar binnen komt. In zuidelijker gelegen landen worden deze in warme periodes vaak afgedekt met lakens. Dat kunnen we hier natuurlijk ook. Leg er aan de buitenkant een paar lakens overheen en er komt veel minder wamte binnen. Om te zorgen dat het laken niet wegwaait leg je op de hoeken rubber tegels.
Het maakt ook veel uit wat je voor dakbedekking hebt. Een gewoon zwart plat dak wordt in de volle zon makkelijk warmer dan 70 graden. Met een sedumdak (groendak) is de temperatuur tientallen graden lager, zoals je kan zien op onderstaande warmtebeeldfoto. Vooraan is een sedum dakbedekking gebruikt, achteraan ligt zwart EPDM dakbedekking.
Omdat het dakoppervlak veel minder warm wordt, zal deze warmte ook niet in je constructie en uiteindelijk aan de binnenzijde van je plafond komen en dat verschil is duidelijk voelbaar en meetbaar.
Ook als je geen groen dak wil (of de constructie van het dak laat het niet toe) zijn er mogelijkheden. In plaats van zwarte dakbedekking bestaat er ook witte dakbedekking. Zoals je ziet op onderstaande warmtebeeldfoto wordt deze witte dakbedekking ook veel minder warm dan de zwarte dakbedekking (het voorste vlak is wit, het achterste vlak is standaard zwarte dakbedekking).
Is het tijd om je dakbedekking te laten vervangen, laat dan controleren of er onder je huidige dakbedekking isolatie aanwezig is. Vaak is dat er nog niet of slechts zeer dun. Het vernieuwen van de dakbedekking is de uitgesproken kans om dit gelijk aan te (laten) pakken. In de zomer beperkt het het binnendringen van warmte, in de winter beperkt het het warmteverlies naar buiten toe. Isolatie werkt namelijk twee kanten op!
En tenslotte: De kleur van je woning kan je ook helpen om de binnentemperatuur aangenaam te houden. Veel woningen zijn tegenwoordig uitgevoerd met donkere bakstenen. Het ziet er, in mijn ogen, mooi uit maar donkere muren worden een stuk warmer dan lichte stenen of wit geverfde muren. Ga nu niet direct al je buitenmuren wit verven, want als je je spouwmuur hebt laten naïsoleren zorgt dat er vaak voor dat de verf na enkele jaren loskomt, soms met beschadiging aan de bakstenen ten gevolg. Overleg dat dus eerst met het bedrijf dat je spouwmuur heeft nageïsoleerd.
Wil je weten wat bij jouw gebouw mogelijk is, neem dan contact met me op en ik geef je een onafhankelijk en persoonlijk advies.
Over de auteur