Warmtepomp: wat is waar?

doorEnergiecoach Rob

Warmtepomp: wat is waar?

De warmtepomp. Hij is het hele jaar al flink in het nieuws. De berichten erover zijn eigenlijk in twee kampen in te delen. Het ene ziet het als de absolute oplossing voor de ‘vangaslos’-beweging, en het andere ziet alleen bezwaren.

In beide kampen is er vaak weinig praktijkervaring met de warmtepomp en worden alle toepassingssituaties over één kam geschoren. Verder zijn er nog verschillende soorten warmtepompen en voilà, de verwarring voor de lezers van al deze berichten is compleet.

De bedragen die je in de media leest en hoort lopen vaak in de tienduizenden euro’s. Dat schrikt mensen natuurlijk af, want bijna niemand heeft zulke bedragen zomaar liggen. De realiteit is dat zulke bedragen vaak wat toelichting nodig hebben. Helaas is er meestal geen ruimte voor nuancering, en bovendien trekt een paniekverhaal meer lezers of kijkers dan een genuanceerd en afgewogen artikel.

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik uit eerste hand ervaring heb met warmtepompen. Zowel de verwarming van mijn huis als het opwarmen van warm water gaat met een warmtepomp zonder dure grondboring. In mijn redelijk goed geïsoleerde tussenwoning uit 1991 kan dat dus gewoon. De gasaansluiting is al bijna een jaar weg en we hebben het beslist niet koud gehad.

En nog meer: de buren hebben niet geklaagd over herrie en de stroomrekening is niet spectaculair toegenomen. Op een koude dag blijft mijn huis op temperatuur met dezelfde hoeveelheid stroom als zes ouderwetse gloeilampen. Er was ook geen complete verbouwing van het huis nodig. De totale kosten om van gas los te komen (inclusief extra isolatie) waren in mijn geval 6700 euro. Dat is nog eens wat anders dan tienduizenden euro’s. De terugverdientijd is in mijn situatie 14 jaar.

Niet in alle huizen gaat het zo makkelijk als bij ons. Een oud huis met slechte isolatie is in de huidige staat waarschijnlijk niet zomaar geschikt om met een warmtepomp te verwarmen. Maar zeg eens eerlijk, je had natuurlijk 10 jaar geleden al spouwmuurisolatie kunnen laten aanbrengen. En die aluminium kozijnen met enkel glas (compleet met tochtende schuiframen) hadden eigenlijk ook al lang vervangen kunnen worden. Is het dan eerlijk om die kosten bij de warmtepomp te rekenen? Het zijn juist de kosten van alle extra maatregelen die tot de in de media genoemde bedragen leiden.

Voordat er een warmtepomp geïnstalleerd wordt valt er in Nederlandse huizen al heel veel te besparen. Spouwmuurisolatie is vaak in ongeveer 6 jaar terugverdiend. Nieuwe kozijnen met modern isolerend glas hebben een terugverdientijd van een jaar of 10 als je nu nog enkel glas hebt. Ook als je nog op gas stookt, zijn dit zinvolle investeringen om te doen. Niet alleen verdien je het vrij snel terug, het comfort in je huis neemt ook toe.

Ook bewoners van huurhuizen kunnen bij de meeste woningstichtingen in overleg met de verhuurder aanpassingen aan hun woning doen. In Dongen zijn er al huurders die bij Casade toestemming hebben gevraagd èn gekregen voor spouwmuurisolatie. De geschatte terugverdientijd hiervan zit op ongeveer 6 jaar. Dat is meestal prima te overzien.

Woon je in een appartement, dan zal er meestal met de VvE (Vereniging van Eigenaren) overlegd moeten worden voor aanpassingen, maar ook daar is met de juiste argumenten vaak wel overeenstemming te bereiken.

Nu heeft niet iedereen de mogelijkheid om investeringen te doen. Er is gelukkig ook nog zoiets als de Nationale Energiebespaarlening. Deze lening met lage rente is voor alle woningeigenaren in Nederland beschikbaar om energiebesparende aanpassingen aan de woning te doen. Het maandbedrag dat betaald moet worden is in veel gevallen lager dan de besparing op de energierekening. Dus èn meer comfort èn geen toegenomen maandlasten èn weer een woning verduurzaamd.

Zo bezien kan iedereen gaan verduurzamen. En die warmtepomp? Een correct gekozen warmtepomp die op de juiste manier door een vakkundige installateur geïnstalleerd is, daar heeft niemand last van. Geen herrie, geen hoge stroomrekening, geen dure en ingewikkelde grondboring en wel genoeg warmte, ook als het koud is. De moderne warmtepompen zijn in alle opzichten beter dan de modellen die jaren geleden op de markt waren.

Ben je benieuwd geworden naar welke energiebesparende en/of duurzame route het beste bij jou en jouw woonsituatie past? Neem dan contact met me op.

 

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator