Nieuwe kansen: de salderingsregeling wordt verlengd!

doorEnergiecoach Rob

Nieuwe kansen: de salderingsregeling wordt verlengd!

Na bijna een jaar wachten weten we eindelijk hoe het nu verder gaat met de salderingsregeling voor zonnepanelen.  In juni 2018 deelde minister Wiebes mee dat de salderingsregeling (verrekenen van opgewekte en verbruikte elektriciteit per volledig kalenderjaar) zou gaan verdwijnen en zou worden vervangen door een opweksubsidie. Afgelopen week liet minister Wiebes weten dat die opweksubsidie er toch niet gaat komen, maar dat de salderingsregeling in de huidige vorm sowieso tot 2023 behouden blijft.

Daarna volgt er een overgangsperiode waarin de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd en in 2031 wordt afgeschaft. Tijdens de afbouwperiode die na 2023 start, moet er door de woningeigenaar over een deel van de teruggeleverde energie energiebelasting worden betaald. Hoe dat er uit gaat zien is nog niet bekend, minister Wiebes heeft laten weten hier eind 2019 nog op terug te komen.

Wel is al bekend dat als men als woningeigenaar gebruik wil (blijven) maken van de salderingsregeling, men een meter met een dubbel telsysteem moet hebben. Dit is niet hetzelfde als een slimme meter. Een slimme meter stuurt automatisch meterstanden door naar de netbeheerder. Dit stelt niet iedereen op prijs in het kader van privacy. Daarom heeft minister Wiebes het hebben van een meter met dubbel telsysteem verplicht gesteld vanaf januari 2023. Woningen zonder geschikte meter zullen tijdig een vervangende meter van de netbeheerder aangeboden krijgen.

Ondanks het langzaam afbouwen van de salderingsregeling, is het nog steeds voordelig om zonnepanelen aan te schaffen en op je dak te leggen. Je krijgt misschien een lagere vergoeding voor de terug geleverde energie na 2023, maar zonnepanelen zijn nog steeds een meer rendabele investering dan je geld op een spaarrekening met minder dan 1% rente te laten staan.

Met de nieuwe regeling wordt het verbruiken van stroom op het moment dat je het opwekt interessanter. Dat heeft ook voordelen voor de netbeheerders: door stroom direct te verbruiken (doe bijvoorbeeld de was als de zon schijnt) wordt de kans dat de stroomnetten extra verzwaard moeten worden verkleind. Hierdoor kan ook verzwaring van stroomnetten worden uitgesteld of misschien zelfs helemaal voorkomen. Het voorkomen of uitstellen van deze aanpassingen merken wij uiteindelijk in onze portemonnee; de netbeheerders brengen deze kosten hiervan natuurlijk aan de gebruikers in rekening.

Denk je dat de aanpassing van de regeling voor jou nieuwe kansen biedt om alsnog zonnepanelen aan te schaffen? Laat je dan door mij adviseren hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw dak en wat jouw geschatte terugverdientijd is en geniet nog tot 2031 van de verlengde salderingsregeling. Goed voor je portemonnee en goed voor het klimaat.

 

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator