De warmtepomp is weer op televisie!

doorEnergiecoach Rob

De warmtepomp is weer op televisie!

Gisteravond was er bij Radar weer eens een item over warmtepompen. Men had een aantal panelleden bevraagd over warmtepompen. Ook ik had me aangemeld, maar degenen die lieten weten geen problemen te hebben werden niet in de uitzending gevraagd. Er is gezocht naar negatieve ervaringen, zo vernam ik via een relatie die expres had aangegeven niet tevreden te zijn. Hij werd gebeld door de redactie en vertelde juist wel tevreden te zijn, maar in contact te willen komen met de redactie. Hem werd verteld dat men op zoek was naar negatieve ervaringen voor het item.

Maar liefst 20 procent van de ondervraagde eigenaren van warmtepompen is niet tevreden. Maar als we kijken naar de voorbeelden uit de uitzending zie ik vooral onjuist geïnformeerde consumenten. Daar kunnen die consumenten niets aan doen, zij vertrouwen op de deskundigheid van installatiebedrijven. Een warmtepomp is dan ook geen doel op zich, het is een onderdeel van een integrale aanpak van de woning. Ook en misschien juist als je geen warmtepomp wil, is het aan te raden om met isolatie aan de gang te gaan. Een lagere rekening, meer comfort en minder buitengeluid in je huis zijn volgens mij voor iedereen interessant. Als je dan het huis zelf verder geïsoleerd hebt, gaat sowieso de gasrekening al omlaag en kan de juiste warmtepomp bij de woning worden geselecteerd. Door het lagere verbruik zal deze warmtepomp dan ook goedkoper en stiller zijn.

Isoleren is echt niet zo moeilijk, er zijn manieren genoeg om het te doen zonder het hele huis te moeten verbouwen. En misschien hoeven de radiatoren nadat de woning is geïsoleerd helemaal niet vervangen te worden. Vergeet niet, dat de radiatoren in oudere woningen vaak juist zijn uitgemeten op enkel glas, geen spouwmuurisolatie en nauwelijks dakisolatie. De warmtevraag zal dus na isolatie een heel stuk lager zijn. De in het item als noodzakelijk genoemde vloerverwarming is dan ook niet altijd nodig. In het item werd gezegd dat vloerverwarming verstopt kan raken. Verrassing: dat kan ook als je vloerverwarming met een CV-ketel warm stookt. Een non-vergelijking dus. Er zijn bovendien zoveel meer mogelijkheden tegenwoordig, ook wandverwarming is een mogelijkheid, dan kunt u uw fijne houten vloer gewoon laten liggen.

Bij 34 procent van de reageerders was kostenbesparing de reden voor aanschaf van een warmtepomp, maar bij 17 procent stegen de kosten juist. In een goed gedimensioneerde installatie wordt het elektrische element niet gebruikt. Toch werd hier in het item over gesproken alsof dit altijd het geval is. De consumenten zijn niet goed geïnformeerd door de installateur als het gaat om gebruik, isolatie van de woning en of de warmtepomp wel bij de woning past. Wie verkoopt er nu een warmtepomp als die in het betreffende huis helemaal geen goed rendement haalt?

Het is tijd dat de installatiebranche zijn werknemers goed gaat opleiden. Maar ook dan geldt: liever een onafhankelijk advies dan een zogenaamd ‘gratis’ advies van een bedrijf dat er juist alle baat bij heeft u een aankoop te laten doen.

Dus: ga isoleren! Maak je huis warmtepompklaar en toekomstbestendig en bespaar nu al op je energierekening (en red onze planeet een beetje).

 

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator