De overgang van gasgestookte huizen naar elektrisch verwarmde huizen zorgt voor nogal wat ophef in de media. Zo was er gisteravond een uitzending van Kassa over geluidsoverlast door warmtepompen. Bij de redactie van Kassa waren diverse klachten binnengekomen over geluidsoverlast door wamtepompen. Na het bekijken van de uitzending besloot ik dat dit een mooi onderwerp is voor een blog.
Kijk hier voor de uitzending:
https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/miljoenen-nederlanders-krijgen-last-van-geluid-warmtepomp
Wat was er aan de hand?
Er zijn diverse soorten warmtepompen. De soort waarover het in de uitzending van Kassa ging, was de lucht/water-warmtepomp. Dit soort warmtepomp heeft een buitenunit die lijkt op de buitenunit van een airconditioning. In deze buitenunit zit een compressor en een grote ventilator. De ventilator zuigt buitenlucht door een soort radiator en de compressor verplaatst de warmte die uit deze radiator naar een binnenunit. Deze binnenunit verplaatst op zijn beurt de warmte naar het CV-water of het boilervat.
Dit type warmtepomp veroorzaakt inderdaad wat geluid. Afhankelijk van het jaargetijde is een warmtepomp langer of korter in bedrijf. In de winter is dat meestal geen probleem, de meeste mensen zijn dan maar kort buiten. In de zomer echter, is met name warmwaterbereiding een mogelijke bron voor overlast.
In de uitzending zien we een situatie waarbij op het eerste gezicht vooraf geen rekening is gehouden met geluidsoverlast. Als het echtpaar buiten zit horen ze constant de warmtepomp van de buren brommen. Kassa gaat op onderzoek uit en hoort enkele deskundigen (of personen die voor deskundig doorgaan). Er is geen echte conclusie, behalve dat er door de juiste keuze van apparatuur, montagematerialen en installatie overlast kan worden voorkomen.
Inmiddels heeft de branchevereniging voor installateurs (Uneto-VNI) al gereageerd op de uitzending:
https://www.uneto-vni.nl/nieuwsberichten/geluid-bij-warmtepompen-hoeft-geen-probleem-te-zijn
En mijn mening hierover?
Vertrouw niet alleen op de verhalen van de installateur als u een warmtepomp wil laten installeren. Veel installateurs hebben nog nauwelijks ervaring met warmtepompen en maken beginnersfouten. Dat zijn fouten waarvan u of uw buren de dupe kunnen zijn. Denk zelf actief mee en/of haal er een onafhankelijke deskundige bij die de aangeboden oplossing kan beoordelen, niet alleen op financiƫle of energie-technische kenmerken, maar die ook denkt ook aan uw buren en kies een oplossing die geen geluidsoverlast veroorzaakt. Ze bestaan echt wel!
Over de auteur