Help, ik wil energie besparen maar huur mijn huis bij Casade!

doorEnergiecoach Rob

Help, ik wil energie besparen maar huur mijn huis bij Casade!

Stel, u woont in een huurhuis van Casade. Betekent dat dan, dat er helemaal niets mogelijk is om energie te besparen of mee te doen om het gasverbruik te verminderen?

Gelukkig niet. De technische installaties (combiketel, verwarmingen) mogen lang niet altijd zomaar aangepast worden.  Ook het plaatsen van zonnepanelen is vaak niet toegestaan. Casade (omgeving Dongen) staat dit bijvoorbeeld niet toe.Ik heb onlangs contact opgenomen met Casade en gevraagd wat de mogelijkheden voor huurders zijn, en men is zeker niet onwelwillend.  Kleine aanpassingen mag u sowieso zelf doen, voor meer ingrijpende aanpassingen moet u vooraf toestemming vragen.

Toestemming vragen betreft dan bijvoorbeeld bij zaken als het laten aanbrengen van gevelisolatie, vloerisolatie, isolerend glas of het laten plaatsen van een warmtepomp. De meeste modellen airconditioners kunnen ook zuinig verwarmen; hiermee kunt u in het voor- en naseizoen een flinke vermindering van uw gasverbruik realiseren.

Informatie hierover vindt u hier: https://www.casade.nl/ik-huur/reparaties-en-onderhoud/zelf-klussen/. Het betreft dan de “Toestemmingsregeling voor Zelf Aangebrachte Veranderingen”. Het komt erop neer dat u overal toestemming voor kunt aanvragen, en dat Casade dan per geval zal beoordelen of de aanpassing is toegestaan. Er wordt bij het beoordelen rekening gehouden met de constructie van de woning, wet- en regelgeving en eventuele overlast voor uw buren.

Wat kunt u als bewoner als u geen toestemming wil aanvragen?

Nou, bijvoorbeeld een spaardouchekop (terugverdientijd meestal minder dan een jaar) en zuinige LED-verlichting mag u gewoon zelf plaatsen. U mag ook zelf isolatie aan de binnenzijde van uw huis plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorzien van een zolderkamer.

U mag ook zelf een andere thermostaat aan uw combiketel aansluiten. Vaak kunt u hiermee instellen dat er alleen verwarmd wordt op momenten dat u er warm bij wil zitten of u kunt de maximale CV-temperatuur lager (laten) instellen zodat uw ketel met een hoger rendement en dus een lager gasverbruik draait. We hebben het ook nog niet gehad over tochtstrips, deurdrangers, een gordijn voor de deur of bijvoorbeeld een tochtborstel voor uw brievenbus. Dit zijn hele eenvoudige maatregelen om uw energiekosten te verlagen.

Tenslotte heeft Casade in sommige gevallen de mogelijkheid om deel te nemen aan zonnepanelenprojecten op een gemeenschappelijk dak, waarmee u uw elektriciteitsrekening aanzienlijk kunt verlagen.

Er is dus heel wat mogelijk als u in een huurhuis woont.

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator