De grote najaarsschoonmaak

doorEnergiecoach Rob

De grote najaarsschoonmaak

Na de warme zomer gaan we weer richting de herfst. Hoog tijd voor de najaarsschoonmaak. “Najaarsschoonmaak?” hoor ik u denken. Wat heeft dat nu met energie te maken? Dat zal ik eens vertellen.

Het stookseizoen gaat binnenkort weer beginnen. Of, om preciezer te zijn: de verwarming in de meeste huizen wordt weer aangezet. De deuren en ramen blijven gesloten want de temperaturen buiten zijn te laag om de buitenlucht door het huis heen te laten waaien.

De hoogste tijd dus om ook eens aan de ventilatieroosters in uw ramen te denken. Want hoewel er onvermijdelijk door ventilatie wat warmte uw woning zal verlaten, is dit erg belangrijk om voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Zonder voldoende ventilatie blijft er onder andere CO2 in uw huis hangen, waardoor het benauwd aanvoelt. Bovendien wordt er zonder ventilatie geen fijnstof afgevoerd wat in uw woning terechtkomt door koken (ook als u niet op gas kookt).

Tijdens gebruik hoopt er steeds wat stof op in het rooster, waardoor de doorstroming steeds slechter wordt. Om te zorgen dat het rooster voldoende lucht doorlaat, is het nodig om ze af en toe even schoon te maken. De meeste roosters zijn eenvoudig los te maken, waarna u onder de kraan met een oud borsteltje de stoflaag van de zomer makkelijk kunt losmaken. Het rooster van de foto was binnen een paar minuten weer schoon, zodat er weer volop verse lucht door kon stromen.

Veel plezier met poetsen!

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator